my tweets. follow me okey?

Tuesday, 12 November 2013

PRA DIPLOMA PERDAGANGAN (MDAB) Universiti Teknologi Mara

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
 Assalmualaikum dan selamat sejahtera.. from mart aumi to your heart...

hari ini mart nak cerita pasal pra diploma. yeah. course yang paling senang kat UiTM.
even orang lain cakap. eleh.. pra dip je pun
tapi still ada yang FAILED juga

mari aku terangkan serba sedikit pasal course ni.

* MDAB bemaksud "Mengubah Destini Anak Bangsa". Program Pra Diploma MDAB ni khusus untuk anak2 yang isi rumah yang kurang daripada RM3000 (bermula sem JUN - OKTOBER 2013). 
                    
             
*course ni merangkumi 4 subjek. tapi dekat final nanti 2 subjek jer.
- Basic Entrepreneurship (ENT028)
- Introduction in Human Development (CTU001)
- Intensive Mathematics (MAT037)
- English for Pre Diploma (ELC030)
  
   YANG FINAL CUMA MAT037 AND ELC 030 JER!! 

*Syarat nak masuk senang jer - at lease lulus BI and Math dan KREDIT for BM. kalau x kredit sila ambil repeat paper utk BM for SPM nanti

TU DIA TU DIA...

actually memang best course ni. kalau nak ikutkan jadual.. jadualnya agak santai. I REPEAT.. agak santai. sebab berbeza dengan pelajar diploma. nak diikutkan paling minima pun 1 hari 1 kelas jer. paling teruk 4 kelas 1 hari untuk kelas aku time pra diploma.

and satu lagi. korang akan dapat hidup dalam suasana yang baru.. tidak seperti kat sekolah dulu. hidup di universiti. but actually memang best hidup kat U ni. dapat jumpa kawan2 dari jauh.. dapat kenali budaya baru and so on. bile nanti semester 1 tak ada lah rasa kekok sangat pasal persekitaran universiti. tak ade istilah 'culture shock' bile part one nanti. cuma mase pra dip sajalah yg shocknye..

nak tengokkan course aku. cuma ade 4 jer. tapi FINAL EXAM ada 2 subjek aje.

- ELC030
   korang akan didedahkan dengan BASIC ENGLISH. seriously. memang senang gila. cuma belajar basic vocabulary and grammar and cuma buat ayat paragraph level jer. and korang juga kena buat roleplay. markah paling banyak dekat situ la.. so korang kene berlakon la kalau nak dapat markah. tak payah nak malu sangat nak berlakon. benda tu mengajar korang nak meyakinkan diri bile berdepan dengan orang ramai.

-MAT037
 this is the fun part. kita belajar semula subjek2 math mase kita sekolah dulu. and plus dua subjek dr add math. tp yang basic punya lah. cuma logarithm dengan arithmatic sahaja la. yang ambil add math dulu mmg layak dapat A+ sebab senang. nasib baik aku ambil addmath time SPM dulu. ade hikmahnya.

-CTU001
haha. mesti korang terpikir subjek ni ingat cerita pasal pertumbuhan manusia... belajar sains bagai. nope. actually ni subjek agama Islam. korang kene belajar balik pasal fardhu ain and akhlak2 manusia. walaupun subjek ni tak ade final. tapi jangan skip kelas ni. kang pasal2 masalah nanti


-ENT028
subjek ni aku nak cakap..... hmm hmm... disebabkan subjek ni banyak benda kena buat. and kadang2 struggle sikit bile nak bace nota utk test and quiz. and then korang kena buat repot pasal bisnes. ni part paling pening kepala sekali. kene buat accounting la, kena buat produk la, kena buat presentation la and macam 2 lagi. tp nasib baik jgk subjek ni x ade time final.

bile sebut time belajar, korang tak akan lari daripada assignment, presentation and group working. jangan universiti ni macam kat sekolah.. tapi ada baiknya. nanti part one dah biase dengan perkara macam ni. tu kelebihannya.

and lagi satu. jangan fikir kalau dah dapat pra diploma.. bukan bermakna nak ber'HONEY MOON'. seriously la. yang ni peluang terakhir korang nak ke IPTA. ingat senang ke sekarang nak masuk IPTA?
aku cakap macam ni sebab korang jangan leka sangat dengan awek, dengan game, dengan nak bersosial kat luar. once tak lulus pra dip. sorry.. BYE BYE UiTM!

nanti aku ceritakan pasal kehidupan aku mase pra diploma di entry akan datang. maybe utk year end  punya post kot.

ni result aku mase pra diploma

alhamdulillah.. aku dapat yang aku inginkan selama ini...

kalau ada apa2 masalah pasal pra diploma sila inbox mart or tweet kat mart - @mart_aumi

tukang tulis
Mart Aumi Muslimin

25 comments:

Haneeza Mohamad said...

tahniah :) good luck untuk awak, jangan main-main masa diploma nanti, word hard study smart :D

Hyo lyn said...

Camna kita nak tau kita dapat pra diploma lepas sudah hantar prmohonan ye

Mart Aumi Muslimin said...

dia akan hantar sms

Nurul Fatiehah said...

alaaaa.... saye dah send dh pra dip ni kat uitm lendu..tp maseh x dpt ape2 berite... kawan sye dh dpt berite..tp sye x.. mcm mne ni>??? dpt ke x sbnrnye??!! SEDIH!!!

Wanny Eva said...

salam..pra dip nie mmg blajar dkt uitm yew??bkn kolej bsekutu???

Anonymous said...

salm. nak tanya. mcm mana nak isi pra dip tu? ada sapa2 boleh terangkan. dah jumpa borang tu. kena hantar kat mana? num bsn tu kena beli gak k?

Nuree Iqa Mustapa said...

assalamualaikum .. mmg dia sent sms ea ?

Khairiah Juhaizat said...

Cek dekat laman web uitm la :)

Anonymous said...

pra diploma perdagangan boleh sambung diploma perakaunan x?

AyienAdha said...
This comment has been removed by the author.
AyienAdha said...

salinan nak kena ada cop ke? surat nak saiz apa? A4 atau surat biasa?

Aina Choki Choki said...

nak tanye la,, klau da isi borang penerapan ke diploma tu and nk mohon ptptn,, kite kene mohon macam biase ke atau die terus masukkan duit pendahuluan ke akaun kite?

Aina Choki Choki said...

nak tanye la,, klau da isi borang penerapan ke diploma tu and nk mohon ptptn,, kite kene mohon macam biase ke atau die terus masukkan duit pendahuluan ke akaun kite?

Sarah Shariffuddin said...

after pre com kita boleh x apply kt u lain , mcm upsi ka , ukm kaa slain dri uitm ?

NORATIKAH ABDUL SAMAT said...

Macam mana nak lulus elc...pleasee

saymiee zacxzee said...

kalau dh lulus supp paper tu...bila surat tawaran keluar...ek...please

Nora Eila said...

Macam mane nk supp paper elc ..

Nora Eila said...

Macam mane nk supp paper elc ..

saymiee zacxzee said...

saya dh ambik supp paper,bila boleh semak surat tawaran.....

Anna Liana said...

hi you,ai dah follow dekat twitter. twitter ai @xnnxkindx_ mind followbck? ai will dm you aftr that. byk bnda nak tanya actually. i hope you ada masa nak jawab all the questions. thanks.

Anonymous said...

nak tanye,untuk subjek akaun tu , lecture akan ajar one by one ke?

Fizrieq Fakhri said...

Pra Diploma UiTM hanya layak untuk mereka yang ibubapa berpendapatan kurang daripada RM 3000 sebulan.
Kalau nak mohon ada borang khas..download and print..isi and sahkan..pos ke UiTM yang berdekatan mengikut negeri masing2.

Donna Christen George said...

hai.. nak tanya, apa kursus diploma yang boleh diambil selepas pra dip perdagangan ni ya?

Nur Az Zahrah said...

Saya tgh final pra dip but xtahu lepasni kena buat apa after habis exam. Ketua program pun langsung tak guide. Lepas habis pra dip ni mcm mana nak apply dip. Saya dah buka dekat portal. Tp srs lost gilerr.

Nur Az Zahrah said...

Saya tgh final pra dip but xtahu lepasni kena buat apa after habis exam. Ketua program pun langsung tak guide. Lepas habis pra dip ni mcm mana nak apply dip. Saya dah buka dekat portal. Tp srs lost gilerr.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...