my tweets. follow me okey?

Tuesday, 24 January 2012

Be humans, not animals

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
Assalmualaikum dan selamat sejahtera.. from mart aumi to your heart...


Bab macam nih memang aku paling benci sekali nak luahkan.. tapi kalau dah terpaksa ini jadinya..
why?
hello? tak tengok berita ka?
setiap hari kita tengok keganasan merata-rata di sekeliling kita...

aku baca kat internet pun dah sakit hati apatah lagi dekat surat khabar or media massa yang lain
fitnah, gaduh-gaduh, cerita yang kaitan 18SX pun ada..
grrr....
dunia nih nak dekat kiamat macam-macam boleh jadi...

aku nak cakap sikitlah kat mana-mana pihak yang bakal terasa apa yang bakal aku cakap nih...
please lah, jadi manusia dan jangan jadi macam binatang..
tak tahu apa then mengaruk macam-macam..
tak kira orang yang bercinta ke orang politik ke orang semua jenis orang di muka bumi nih...
jadilah orang yang berminda positif...

aku paling benci bila baca status masing-masing dekat fb or blog post memaki sesama insan..
lagi-lagi orang yang sudah 'clash'...
seriously...
apa faedah luahkan perasaan dekat fb sampai tahap macam tuh?
ada dapat duit berjuta-juta ke?
nak dapat populariti ke?
bajet hot?
kalau bagi ilmu bermanfaat tak pe..
inikah dapat dosa lebih kerana mengaibkan orang...

ada dua kemungkinan... maybe orang like sebab orangnya hot atau orangnya membodohkan diri sendiri..
tapi aku yakin biasanya orangnya membodohkan diri  bila buat status yang memaki orang..

apa-apapun masalah yang kita hadapi semua daripada Tuhan kita sendiri dan kita kena hadapinya dengan tabah dan tenang.. bukan dengan cara yang tidak sepatutnya dilakukan. lakukan secara diplomasi. 

hello? diplomasi bukan untuk politik saja tau.. benda nih boleh apply dalam keadaan hidup kita sekarang ini.. sebab benda nih boleh selesaikan dengan secara baik dan berhemah... 
tak caya.. pergi cari kamus dewan and cari apa itu makna diplomasi

bila kita dapat apply benda nih.. kita bolehlah hidup dengan aman dan tenteram sekali...
jika hidup kita dikelilingi dengan perkara yang tidak elok... memang susah nak aman...
amalan mencerminkan hati budi seseorang.. biar muka tak hensem tapi hati baik....

apapun.. berapalah dosa mereka yang suka memaki orang yang mereka sayangi selama ini...
hanya Allah yang tahu sahaja...
mart aumi muslimin



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...