my tweets. follow me okey?

Friday, 10 June 2011

Photoshop wazzup: Photo College

Assalamualaikum readers...

korang taw x apa itu photo college 2?
 ia merupakan satu gambar yang menggabungkan beberapa gambar dalam satu background...
 nampak cantik kan?? :)
hari ini aku nak share la ngan korang tentang nak buat photo college
menggunakan Adobe Photoshop...
(saya punye Cs3... nak upgrade kemudian la... sebenarnye sume jenis photoshop je boleh buat benda cam ni)
kalau paling malas... buat la kat picasa 3.. abis cite..
tapi kalau nak guna photoshop jugak... mari kita ikut langkah ni:

mula2 kita bukak la photoshop dulu.. kalau x de install jela...
 

then tekan file -> open
kemudian pilih la gambar2 yang korang nak.. nak pilih sila tekan CTRL dan tekan mana gambar yang korang nak...



tekan open...

kemudian pergi kat Rectangular marquee or press M


then... buat frame dengan tekan Alt then highlight dalam marquee itu macam dalam gambar di bawah:
then tekan butang delete...

lepas 2 tekan CTRL + A.. dan seterusnya CTRL + C

kemudian tekan file -> new


dan

pilih resolusi seperti 1024 x 768 (sebenarnya boleh ikut sesuka hati korang... tapi asalkan kanvas tu melintang)

tukar warna canvas itu ikut suke korang dengan pergi kat colour.. tukar warna and tekan paint...
macam ni la jadinye...
so what did you do is...
paste gambar itu....

kemudian tekan CTRL + T dan kecilkan ikut saiz yang korang suke...

dan jadilah begini...

 then ulang balik step yang buat frame gambar itu dengan gambar yang lain pula....
sehingga siap...

macam ini lah sebelum nak save..

nak save.. tekan CTRL + S..
then tulis name file...
yang penting tukar format seperti yang ditunjuk di dalam gambar dibawah..
then pilih la kualiti gambar yang korang nak...

then sudah siap...
selamat mencuba ea????

salam ukhwah...
mart aumi muslimin

(* ni gambar saya edit tadi)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...