my tweets. follow me okey?

Thursday, 9 June 2011

Mari masak2 dgn Mart Aumi: Nasi Goreng Simple......

Anda rasa lapar?? Aku pun lapar.. kalau kat rumah cuma ada nasi kosong and telur.. aduii.. x kan la nak mengadap nasi n telur goreng saje..  tapi bukan bermakna nak lapar untuk selama-lamanya..  ish... buat la special sikit.. ni aku nak share la kat korang macam mane nak masak makanan simple yang yang dapat menghilangkan rasa lapar... Saya panggil ia nasi goreng simple sebab bahan2nya sungguh simple... (ingat budak lelaki x pandai masak ke ape??????)
Anda cuma perlu:
satu pinggan nasi.. (ikut kehendak masing2... ni utk sorg je.. )
1 biji telur (kalau untuk ramai2 dalam 2-3 biji la)
1 sudu planta
lada hitam
frankfurter (sebagai tambahan.. benda lain pun boleh letak... asal sedap)

Mula2:
potong frankfurther dulu...... 
bukak api seherdana... panaskan kuali...

satu sudu planta... (tapi kalau nak masak banyak2 tu... kene lebih sikit la..

masukkan nasi ke dalam kuali....

gaulkan hingga planta itu bercampur dengan nasi...

pecahkan telur and gaul hingga rata....

masukkan frankfurther or apa yang korang suke ke dalam kuali...  then letaklah sedikit lada hitam and garam secukup rasa dan gaul sehingga masak...

inilah jadinya....
anda boleh hiaskan dengan lauk2 kegemaran anda.. kalau aku... makan dengan sayur goreng kegemaran aku la.. heheheh.. selamat mencuba...

salam ukhwah,
mart aumi muslimin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...